putere subwoofer

Audio şi discuţii despre tot ce ţine de acest domeniu
(pentru cei care ascultă şi altceva în afară de coolere)

Moderator: Moderatori

Post Reply
surcix

putere subwoofer

Post by surcix »

am o intrebare care ma tot enerveaza. vad ca altec lansing atp3-ul detinut momentan are subwooferul cu diametrul de 6.5 inci. noul model altec lansing gt5051, cel fain cu 3 satelitzi si un subwoofer, are marimea difuzorului de doar 5.25 inci. atp3 are 18 w la subwoofer, pe cand subwooferul lui gt5051 are 30 w. cum e posibil cu un difuzor mai mic, sa se obtina o putere mai mare ???? :sad1: :sad1: merită trecerea de la atp3 la gt5051 ???
"Same Sh*t, Diferent Day !!!!"
Vagabond

Post by Vagabond »

nu este din cauza difuzorului ci al amplificatorului
IL Dotore

Post by IL Dotore »

Sunt doua explicatii:
1. are un amplificator mai puternic si de o calitate mai buna.(plus o incinta gandita altfel)
2. difuzorul este cu atac mai lung si chiar daca este mai mic ca diametru totusi este mai puternic, crede-ma ca am eu un sub. tot cu difuzor de 5.25' dar care scoate 40W RMS. :thumbleft:
Daca cumperi de la PcGarage folosind codul: GN24WM10. ai un discount de 1%.
surcix

Post by surcix »

sunt curios de ce nu au pus si la atp3 un amplificator mai puternic, ca doar difuzoru e de 6,5 ??? probabil pt a micsora costul de vanzare
"Same Sh*t, Diferent Day !!!!"
bantos

Post by bantos »

Eu am trecut de la ATP3 la GT5051 si este diferenta mare intre cele doua sisteme.
GT5051 are putere considerabil mai mare si este capabil sa redea fara distorsiuni foarte
aproape de volum maxim, fata de ATP3 care se plafona destul de repede[banuiesc ca are
traful cam subdimensionat]
Randamentul subwoofer-ului la GT5051 este extrem de ridicat, cei 5.25'' +30w depasesc
cu mult 6.5''+18w la ATP3.Plus ca frecventa de rezonanta la dif. de bass la GT5051 este
mai joasa si asta se simte.
Un avantaj pt ATP3 ar fi prezenta reglajelor pt joase si inalte care sunt utile la puteri mici,
dar si asta se rezolva cu o placa de sunet capabila.
Predator864

Post by Predator864 »

bantos wrote:Eu am trecut de la ATP3 la GT5051 si este diferenta mare intre cele doua sisteme.
GT5051 are putere considerabil mai mare si este capabil sa redea fara distorsiuni foarte
aproape de volum maxim, fata de ATP3 care se plafona destul de repede[banuiesc ca are
traful cam subdimensionat]
Randamentul subwoofer-ului la GT5051 este extrem de ridicat, cei 5.25'' +30w depasesc
cu mult 6.5''+18w la ATP3.Plus ca frecventa de rezonanta la dif. de bass la GT5051 este
mai joasa si asta se simte.
Un avantaj pt ATP3 ar fi prezenta reglajelor pt joase si inalte care sunt utile la puteri mici,
dar si asta se rezolva cu o placa de sunet capabila.

Niciodata un amplificator (poate in 2010-2020) nu poate avea nici o distorsiune la putere aproape de maxim!!!! cand te apropii de maxim distorisunele (THD) ajung la 10 % ceea ce e foarte mult ! :wink:

In general pt un subwoofer nu prea conteaza puterea(conteaza fs-ul vas-ul si alti param T/S din care excluzi Pe adica puterea difuzorului) decat daca e pt sonorizari unde nu conteaza calitatea... si asa ca nu poti zice ca are randamentul foarte ridicat doar pt ca are +30 W in plus (mai ales pt un difuzor de 5.25 care fs il are la peste 60 hz) ! ... si inca o chestie : nu va mai luati dupa ce scrie pe toate sistemele audio... uita-te pe sursa de alimentare a intregului sistem si acolo vei afla puterea RMS Peak !
bantos

Post by bantos »

Prietene, esti cam paralel cu partea audio. :)
Predator864

Post by Predator864 »

bantos wrote:Prietene, esti cam paralel cu partea audio. :)
Si cum ai tras tu concluzia asta ? :laughing6:
bantos

Post by bantos »

Concluzia reiese din ce-ai scris mai sus. :) :)
Predator864

Post by Predator864 »

Explica-mi tu.... unde am gresit...
bantos

Post by bantos »

Niciodata nu o sa vezi in amplif. care se respecta , gen standalone, ca puterea reala a acestuia sa fie trecuta
ca fiind cea cu THD-10%.Puterea nominala sau sinusoidala declarata a acestor amplif. este cea in care distorsiunile
THD sunt sub 0.1%, si se deduce prin aplicarea unui semnal sinusoidal de 1khz la intrarea amplif. urmarinduse
forma sinusoidei acestui semnal la iesirea amplif. cu ajutorul unui osciloscop.(in mare spus)
Tu spui ca pt. un subwoofer in general nu prea conteaza puterea, te inseli, difuzorul de joase preia cea mai
mare parte din puterea unui amplificator , in functie de acesta se aleg si dif. de medii-inalte.De ce crezi ca
toate sistemele 2.1,4.1,.....,50.1 au puterea amplif. pt. bass(implicit si a dif.bass) cel putin dubla fata de medii-inalte?
(sau crezi ca poti scoate totul de la un subwoofer gen LOGITECH Z5500 sau altul cu dif. de 8''-10'' cu doar 5-10W?)
Pt. un dif. de joase cu diametru mare, cursa bobinei mobile mare(longthrow) automat trebuie si puterea amplif. sa
fie pe masura pt. ca randamentul dif. sa fie maxim.
Marea majoritate a sistemelor audio pt. PC intra in distorsiuni prea din scurt din cauza neputintei sursei de
alimentare de a furniza curentul necesar(amperaj insuficient), si a amplif. de cacao folosite care sunt construite
in ''punte'' (se dubleaza valoarea distorsiunilor) pt. a obtine puteri mai mari cu tensiuni de alimentare mici. Amplif. in aceasta configuratie sunt
consumatoare de curent , putine sisteme fiind dotate cu transformatoare capabile sa furnizeze curentul necesar
amplif. la puterea maxima.
Predator864

Post by Predator864 »

bantos wrote:Niciodata nu o sa vezi in amplif. care se respecta , gen standalone, ca puterea reala a acestuia sa fie trecuta
ca fiind cea cu THD-10%.Puterea nominala sau sinusoidala declarata a acestor amplif. este cea in care distorsiunile
THD sunt sub 0.1%, si se deduce prin aplicarea unui semnal sinusoidal de 1khz la intrarea amplif. urmarinduse
forma sinusoidei acestui semnal la iesirea amplif. cu ajutorul unui osciloscop.(in mare spus)
Tu spui ca pt. un subwoofer in general nu prea conteaza puterea, te inseli, difuzorul de joase preia cea mai
mare parte din puterea unui amplificator , in functie de acesta se aleg si dif. de medii-inalte.De ce crezi ca
toate sistemele 2.1,4.1,.....,50.1 au puterea amplif. pt. bass(implicit si a dif.bass) cel putin dubla fata de medii-inalte?
(sau crezi ca poti scoate totul de la un subwoofer gen LOGITECH Z5500 sau altul cu dif. de 8''-10'' cu doar 5-10W?)
Pt. un dif. de joase cu diametru mare, cursa bobinei mobile mare(longthrow) automat trebuie si puterea amplif. sa
fie pe masura pt. ca randamentul dif. sa fie maxim.
Marea majoritate a sistemelor audio pt. PC intra in distorsiuni prea din scurt din cauza neputintei sursei de
alimentare de a furniza curentul necesar(amperaj insuficient), si a amplif. de cacao folosite care sunt construite
in ''punte'' (se dubleaza valoarea distorsiunilor) pt. a obtine puteri mai mari cu tensiuni de alimentare mici. Amplif. in aceasta configuratie sunt
consumatoare de curent , putine sisteme fiind dotate cu transformatoare capabile sa furnizeze curentul necesar
amplif. la puterea maxima.
Nu ma lua cu din astea... am pus si eu osciloscoape pe la sistemele audio ... 5.1 7.1 sau cat or fii cu sau fara thx... si daca tu numesti aia sinusoida eu am capul piramida atunci...... si in al doilea rand se trec si valorile cu thd -10 % si fara :wink:
In al treilea rand ... subwooferele din comert ( ma refer la cele de calculator) au tot felul de egalizatoare care sa le ofere castiguri de DB la anumit frecvente ... pt ca intr-o incinta de maxim 10 litri fara egalizatoare mai mult de 60 hz nici un difuzor nu coboara ... si de aceea la putere maxima se ajunge mai repede in limitare electrica-mecanica decat fara egalizator! Si afirmatia : " Pt. un dif. de joase cu diametru mare, cursa bobinei mobile mare(longthrow) automat trebuie si puterea amplif. sa
fie pe masura pt. ca randamentul dif. sa fie maxim." nu prea este fondata deoarece daca Spl-ul difuzorului est de de 100 db la 40 hz ( ceea ce este foarte mult) si puterea Rms la care poate functiona este de 50 W la 10 -15 W tu nu mai ai urechi.... #-o asa.... ca daca ai pasiunea sa faci citesti carti legate de acest domeniu te vei lamuri....
De aia peste tot daca nu este SPL mare ... se da putere multa .... unde este spl mare se da putere mica.... si iti arat un difuzor de 80 cm Fostex care are maxim 80 W si spl destul de bun !!! si nu mai imi zi tu ca iti trebuie putere mare!!!!
bantos

Post by bantos »

Prietene, sa stii ca incepi sa devii haios!!! :) :) :) .Pe mine te rog sa ma scuzi, ma retrag..... pana nu ma
faci praf! :wink:
Predator864

Post by Predator864 »

Pana la urma ... eu nu sunt prieten cu tine :-! .... si in al doilea rand ... de ce te retragi... vad ca esti bun la afirmatii.... da sa ti le sustii vad ca nu esti bun . Cate sisteme audio ai desfacut tu ???? Eu sa recunosc am desfacut 3 unu la cercul de elctronica .... ( venise unu cu el ca nu mai mergea si vroia sa il dea la demontat) si 2 acasa iarasi stricate !!
Post Reply