intrebare legata de consum curent electric

Referitor la domeniul hardware in general, preţuri, informaţii de ultimă oră.

Moderator: Moderatori

burebista
Moderator

Post by burebista »

Pai depinde de citi bani ai. De exemplu la 327 RON e un Enermax Liberty 400W, este o sursa beton si pentru acum cit si pentru viitor.
Daca banii sunt o problema ai la 214 RON un Enermax EG365AX-VE(G) sau la 181 RON un Fortron Bluestorm 350. Astea sunt cele mai ieftine surse brand pe care le poti gasi in .ro.
...un fleac...m-au ciuruit...
...asa ca foloseste codul de voucher W33XPSQD in comenzile tale la PC Garage si vei primi discount 1%...
lazarus

Post by lazarus »

Da Gerula,tu iti susti frumos punctul de vedere!Merg pe mana ta:la 10 kw/luna economie cu o sursa de firma fata de una no name stii cand iti recuperezi investitia?E vorba de cel putin 10 ani! 120 kw/h pe an,fac aprox.480000 ROL.Daca iti cumperi o sursa de 5 milioane,fata de una de 500000.Eu am ales una si mai scumpa,de 9 milioane.Calculeaza si tu cand recuperezi!D-aia am spus mai mare daraua decat ocaua!Si am mers pe calculele tale!Acum in ceea ce priveste calculele tale,tu ai ceva cunostiinte de electrotehnica?Spui aberatii!Iti recomand sa pui mana pe un manual de electrotehnica.Eficienta unui consumator in enegetica este data de energia reactiva pe care acesta o debiteaza la randul sau in sistem,imbunatatind cos.phi al retelei.Nu are o valoare masurabila ci absoluta,mergand de la 0,3-1(1 fiind teoretic)Mai pe intelesul tau eficienta unei surse nu are nici o legatura cu economia consumului de curent,ci cu consumul de reactiv din retea la o incarcare de 100%,la cat a fost proiectata!(Dar poate tu ai acasa contor de reactiv si platesti la Electrica KVAR/h,in loc de KW/h)Astea sunt valori teoretice,puse pe specificatiile tehnice pt ca dau bine si sunt cerute de catre producatorii,transportatorii si distribuitorii de energie.Poti insa sa fi sigur ca nu eficienta surselor noastre e principala lor problema!Si uite asa eficienta surselor noastre a devenit o problema de marketing careia,din pacate, multi ii cad victima. Tot aberatii spui si cand concluzionezi categoric ca PM-ul e "frectie"Pai cum stimabile?Rolul lui chiar asta este:prin setari sa faci sistemul sa consume mai putin.Tie ti se pare insignifiant consumul unui monitor de 90-200 VA(asta inseamna volt/amper si este unitatea de masura a puterii TRAFO de linie din monitor)in comparatie cu tot sistemul?Pai CPU-ul in full load si in functie de arhitectura ajunge sa consume max 90-100 W,sau ventilatoarele saracele,care "trag din greu"la 2-3 W,reprezinta cele mai energofage componente?Mai gandeste-te!De unde ai scos ca daca sistemul cere 160 W,sursa acestuia va "suge de la priza 200W?Basme!Curentul de mers in gol al transformatoarelor din sursele pt calculator sunt de ordinul miliamperilor,al zecilor(maxim),nicidecum al sutelor de miliamperi,valori care puse in formula de deducere a puterii active ar justifica diferenta de 40 W pe care tu o invoci.Ca o concluzie,titlul acestui topic este destul de clar"Consumul de curent electric"si nu"Performanta surselor".A fost destul sa arunc la nimereala un nume de firma OCZ si tu ai si sarit:Enermax!Vezi de ce spuneam de publicitate?Cand vorbim de consum de curent,nu conteaza sursa sau firma ci consumatorii care sunt alimentati de aceasta,cand vorbim de performantele surselor,atunci e alta poveste!
KodiaK
Radioactiv

Post by KodiaK »

[smilie=Respect.gif] lazarus
Don't steal. The government hates competition.
Knowledge is power. Power corrupts. Study hard. Be Evil.
===============================
Voucher...G6TPRZ4K...PC Garage...1% reducere
burebista
Moderator

Post by burebista »

Lazarus, mai că m-ai dat gata :) Într-adevăr electrotehnica e departe de mine, şi m-ai pierdut pe la "cos.phi al retelei". Poate am fost optimist când am spus de doi ani amortizare, cu toate că o sursă care se respectă garantează eficienţa (da ştiu că te supără cuvântul ăsta) în plaja de 0-40°C pe când la o sursă no-name n-o să-mi spui acum că are aceeaşi eficienţă (mda, enervant cuvânt) şi la 20°C şi la 40°C. Am mai ataşat nişte poze prin posturile mele cu consumul de la sursă al unui PC în full load (maximul era de 250W fără monitor) şi tu vii şi-mi spui acuma că toţi Waţii ăştia s-au dus în calculator direct şi că eficienţa sursei n-are nici o treabă, iar căldura degajată din sursă era de la soare, probabil.
Am să pun şi răspunsul la o întrebare al unuia care face review-uri pe SPCR:
2. Having read the Seasonic marketing, I wonder under what conditions an 80% efficiency PSU would "pay off" for replacing a more typical PSU?

Did some back-of-an-envelope math:

Assuming an 80% efficiency for the Seasonic, 60% for the generic, 100W average load, $50 price differential, and $0.075/kwh electricity cost, the Seasonic will pay for itself in less than 2 years. If you live in a warm climate with air conditioning it will pay off sooner, as the extra heat from the inefficent PSU has to be air-conditioned out. Conversely, if you live someplace where you use electricity for heat, an inefficient PSU makes a handy space heater, and the payoff would be longer.
lazarus wrote:Tot aberatii spui si cand concluzionezi categoric ca PM-ul e "frectie"
Am spus că e frecţie cu monitorul stins.
Am sărit cu Enermax-ul pentru că ai dat un exemplu absurd de sursă pentru un calculator normal.
Poate greşesc, nu zic că nu, dacă-mi spune şi Muad'Dib că am luat-o pe arătură, atunci scuzele mele. [smilie=Respect.gif]
...asa ca foloseste codul de voucher W33XPSQD in comenzile tale la PC Garage si vei primi discount 1%...
sorin

Post by sorin »

nu mă luaţi de arbitru, nu sunt nici pe departe autoritatea tutelară aici.
în legătură cu căldura degajată... nu vreau să sărciuiesc tech specs de la regulatoare de tensiune, bariere schotky şi alte integrate ce mai sunt în surse şi să văd că pe o plajă de la x la y grade celsius, se comportă identic (sau cu variaţii minuscule). simplul fapt că ele au radiatoare pe ele spune că sunt făcute să meargă la t mare şi cu o eficienţă aproape neschimbată. iar acel "aproape" se traduce în 2 lame orbit pe an economie la factură. de fapt, oricum nu contează... la ce trafuri jenante au în ele sursele no name, n-au cum să debiteze tot atât de mult curent cât o sursă brand cu un traf de 3 kile în ea, orice parte de electronică ar avea. iarna trecută am făcut nişte teste pe un sistem care era practic scos afară. şi ştiţi ce geruri au fost. sistemul a mers 24/7 în o/c. m-am urcat cu el la render test-ul măseluţei sus în top. te asigur că într-o lună de zile de mers în dârdâială n-am văzut vreo îmbunătăţire a calităţii voltajelor date de sursa mea (noname). aceleaşi teste pe o temperatură de 20 grade ambientală le derulez acum...
apoi, lazarus are dreptate ce spune acolo. din păcate, îndoctrinarea şi inducerea în eroare prin exagerarea caracteristicilor componentelor este la modă azi. pentru a face un calcul energetic pe consumator, ai nevoie de niţele cunoştinţe de managementul energiei electrice, nu ne putem rezuma la calcule de facturi în stilul administratorilor de bloc. concluzie: dacă vreţi să măsuraţi cât vă consumă unitatea, puneţi în serie pe un fir din cablul de alimentare, un multimetru care ştie măsura peste 10A în alternativ, înmulţiţi cu tensiunea citită de un alt multimetru şi apoi traduceţi în lei după ce staţi cu ochii pe standul experimetal câteva ore bune. până nu faceţi aşa ceva... cearta este inutilă.
revin în oraş peste câteva zile şi promit câteva măsurători pe un sistem decent, diferite surse brand/noname precum şi o/c şi non o/c, deoarece am posibilitatea de a face standul de probe de care vorbeam mai sus.
101 lucruri despre mine:
74. conduc Logan. cine zice că în Logan nu este spaţiu? Atâta vreme cât la 120kg pot conduce mereu, liniştit, dintre scaune!
burebista
Moderator

Post by burebista »

Muad'Dib, nu vroiam chiar un arbitru, ci pe inca cineva in problema sa-mi explice ce-am gresit :).
La minimul de cunostinte de electrotehnica pe care le am, cred ca eficienta unei surse este raportul dintre AC-ul de la intrare si DC-ul furnizat calculatorului si de asta imi vine greu sa cred ca o sursa no-name consuma la fel cu una brand la aceeasi incarcare a procesorului. De aici aveam impresia ca lazarus confunda PFC-ul cu eficienta :(
Daca am gresit scuzele mele si [smilie=Respect.gif] pentru lazarus pentru ca m-a luminat :)
sorin

Post by sorin »

ceva îmi spune că vei constata exact contrariul. cu alte cuvinte, la aceeaşi încărcare, sursa brand s-ar putea să te surprindă şi să consume mai mult decât una noname care de-abia stă cu voltajele în parametri. promit să revin cu un test brand vs. noname.
101 lucruri despre mine:
74. conduc Logan. cine zice că în Logan nu este spaţiu? Atâta vreme cât la 120kg pot conduce mereu, liniştit, dintre scaune!
burebista
Moderator

Post by burebista »

OK, încă una şi mă duc :)
Ieri n-am mai apucat să baleiez net-ul după ceva informaţii care să-mi susţină afirmaţiile, aşa că am făcut-o azi şi acum sunt convins că o sursă cu o eficienţă cât mai mare te ajută şi la factura de curent (de acord, pe termen mai lung decât am estimat eu :))
În plus se pare că lazarus mi-a descris frumos modul de funcţionare al PFC-ului care n-are nici o treabă cu eficienţa sursei.
Dacă citatul de pe SPCR n-a fost de ajuns, atunci poate cei de la PC P&C explică mai bine, sau cei de la SETI@Home sau dacă nu, măcar cei de la Tom's Hardware.
[smilie=Respect.gif]
lazarus

Post by lazarus »

Mai,oameni buni,de multe ori nu vedem padurea din cauza copacilor!Gerula scuza-ma ca am fost cam dur,dar nu sustine mortis un lucru de care nu esti sigur.Eficienta este o caracteristica a consumatorilor in electrotehnica,care intereseaza mai mult domeniul industrial,unde intr-adevar se tine cont de ea.Noi ne incadram la consum casnic,asisderea multi consumatori mici din economie,deci avem contoare de energie activa.Cum am mai spus definitia de eficienta nici nu avea ce cauta pe eticheta unei surse de calculator(sunt surse industriale unde conteaza,de ordinul zecilor,sutelor de KW),dar conditia asta a fost impusa de catre ANRE-urile tuturor tarilor dezvoltate.Nu exista nici un raport intre curentul alternativ si cel continuu(AC/DC)Exista raport de transformare al transformatorului intre primar si secundar,in cazul surselor, TRAFO cu secundar multiplu,adica mai multe infasurari care scot tensiuni diferite de cea care intra in primar.Atentie ,si acestea tot in alternativ.De ce se incalzeste o sursa?Datorita efectului de camp electromagnetic propriu bobinelor,cunoscut in domeniu drept efect de histerezis.Cu alte cuvinte sursa se incalzeste in principal din cauza transformatorului si apoi cate putin din cauza celorlalte componente(redresare/filtraj,protectii).Acum intervine problema calitatii sursei.O sursa no name este in principal o sursa al carei transformator este proiectat prin calculul sectiunii infasurarii si suprafetei tolelor cu un minim de cost(materiale ieftine si putine),redresarea si filtrajul se realizeaza de obicei cu un singur chip si condesatori de valori mici,protectiile sunt ca si inexistente.de aceea se incalzesc mai mult!O firma care se respecta,schimba aceste reguli,dar pretul creste.Sunt si surse bune si mai ieftine dar trebuie sa te descurci prin jungla specificatiilor tehnice,care nu au nici un inteles si unele nici un folos pt cumparator.Eu sper ca am fost inteles si doresc sa atrag atentia asupra politicii de marketing,agresiva,cu care toate firmele ce isi creeaza un renume ne improasca zi de zi.A ajuns sa conteze mai mult ambalajul decat produsul care este inauntru.Exista produse similare dar cu branduri si preturi diferite,la unele ajungand sa platesti mai mult numele.Stiu ca printre forumisti sunt multi cei care detin sau lucreaza in firme de IT.Nu le contest profesionalismul,tot ce sper este ca sfaturile lor sa-i ajute in mod dezinteresat pe cei care le solicita.Respect!Revin:da, Gerula ,ai dreptate eficienta sursei conta in economia de curent(si te asigur, f putin)daca acasa aveai si un contor care sa-ti masoare si energia reactiva luata din retea.De ce? pretul pe KVAR/h este f mare in comparatie cu cel pe KW/h,asa ca fi fericit ca nu te bucuri de eficienta sursei tale!
mister_rf

Post by mister_rf »

lazarus wrote:...Iti recomand sa pui mana pe un manual de electrotehnica.Eficienta unui consumator in enegetica este data de energia reactiva pe care acesta o debiteaza la randul sau in sistem,imbunatatind cos.phi al retelei.Nu are o valoare masurabila ci absoluta,mergand de la 0,3-1(1 fiind teoretic)Mai pe intelesul tau eficienta unei surse nu are nici o legatura cu economia consumului de curent,ci cu consumul de reactiv din retea la o incarcare de 100%,la cat a fost proiectata!...
Se pare ca fiecare citeste alte manuale... :d
Vorbim despre generatoare electrice sau despre consumatorii din reteaua de curent alternativ?...
Vrei sa-mi mai explici despre eficienta unui calorifer fata de eficienta unui condensator conectat la 220Vac?...
Care este proportionalitatea dintre eficienta si ''consumul reactiv''? Direct proportional? Invers proportional?... LOL

lazarus wrote:...Curentul de mers in gol al transformatoarelor din sursele pt calculator sunt de ordinul miliamperilor,al zecilor(maxim),nicidecum al sutelor de miliamperi,valori care puse in formula de deducere a puterii active ar justifica diferenta de 40 W pe care tu o invoci.
Tu stii cum functioneaza o sursa de computer?... Unde sunt pierderile de energie?... Cum ajuta folosirea unor componente de calitate la micsorarea pierderilor?... Cum scad sau cresc pierderile pentru folosirea unei componente active, tranzistor, dioda, in functie de gradul de incarcare al curentilor si tensiunilor fata de valorile maximale la care sunt proiectate sa reziste?...
lazarus wrote:...Cand vorbim de consum de curent,nu conteaza sursa sau firma ci consumatorii care sunt alimentati de aceasta,cand vorbim de performantele surselor,atunci e alta poveste!
Este usor sa afirmi un lucru, hartia suporta orice, dar mult mai greu este sa si demonstrezi... :wink:
Last edited by mister_rf on Tue Nov 08, 2005 12:44 pm, edited 1 time in total.
mister_rf

Post by mister_rf »

lazarus wrote:...Cum am mai spus definitia de eficienta nici nu avea ce cauta pe eticheta unei surse de...
LOL
lazarus wrote:......Nu exista nici un raport intre curentul alternativ si cel continuu(AC/DC)Exista raport de transformare al transformatorului intre primar si secundar,in cazul surselor, TRAFO cu secundar multiplu,adica mai multe infasurari care scot tensiuni diferite de cea care intra in primar...
Afirmatiile sunt fara acoperie...
Si se pare ca sursele in comutatie folosite de noi in PC-uri sunt dintr-o alta lume... Eu nu am sursa cu transformator clasic (cu tole) in PC.. Tu ai ?!...

lazarus wrote:...De ce? pretul pe KVAR/h este f mare in comparatie cu cel pe KW/h,asa ca fi fericit ca nu te bucuri de eficienta sursei tale!
Oare ce ce?... Nu cumva tocmai pentru a descuraja consumul de energie reactiva, deci implicit pentru a nu produce un dezechilibru in reteaua de curent alternativ?...
lazarus

Post by lazarus »

Corect!Eu am sursa Allied cu TRANSFORMATOR inauntru.De putin timp se folosesc surse de comutatie si in special la sursele mai ieftine.Tii o sursa in mana si iti dai seama dupa greutate daca-i in comutatie sau clasica.La cele in comutatie se schimba problema,fiind numai cu componente electronice.Oricum cele scumpe folosesc inca TRAFO,deoarece sunt mai fiabile.Asa este,pretul pt energia reactiva este mai mare pt a descuraja consumul de reactiv,dar banuiesc ca nu ai in casa vreo hala industriala,ca sa ti se impuna asa ceva.Numai marilor consumatori li se impune asa ceva!Cu eficienta nu ma mai obosesc sa te lamuresc.
Revin pt ca nu ti-am citit si primul post!Ce 'proportie"vrei intre eficienta si consumul de reactiv?Este invers proportional.Este adevarat ca am amestecat putin ideea de consum cu cea de creare de reactiv,dar poate in manualele citite de tine nu scrie ca un motor sincron in timp ce consuma energie activa,produce reactiv,iar in general pt imbunatatirea factorului de putere se folosesc baterii de condensatoare,care generic pot fi numite de catre tine "generatoare".Am idee cum functioneaza o sursa,chiar daca pe tine te mira.Ce ma mira pe mine este ca ai venit numai cu intrebari puse la modul tendentios.Spui ca hartia suporta multe.Da, si monitorul la fel!Argumentele tale unde sunt?Eu din expresia "LOL"nu inteleg mare lucru!Manualele sunt la fel,conteaza ce intelegi din ele!
Last edited by lazarus on Tue Nov 08, 2005 2:49 pm, edited 1 time in total.
cheetah

Post by cheetah »

Energia reactiva nu se consuma!
Renelul o ia in considerare numai daca tu ca si consumator ai un factor de calitate mai mic de 0,92.
Eficienta surselor in comutatie ajunge pana la 99% fata de sursele liniare unde ajunge undeva la 78-80%.
Va stau la dispozitie pt orice intrebare cu privire la electricitate.
toata viata inveti si cand mori tot prost esti
lazarus

Post by lazarus »

Energia reactiva nu se consuma!

Nu,zau!Si atunci contoare de energie reactiva de ce se mai fabrica?
Renelul o ia in considerare numai daca tu ca si consumator ai un factor de calitate mai mic de 0,92.
Factor de calitate???Si cum determina Renelul "factorul tau de calitate"?
Poate imi spui si mie de pe ce site ai pescuit toate astea.
cheetah

Post by cheetah »

Eu nu am nevoie sa citesc lucrurile pe care le stapanesc la perfectie!
Energia reactiva nu o poti folosi nicaieri pt ca nu poti sa faci un lucru mecanic cu ea!E reactiva,nu activa!
La serviciu am contoare si de energie activa si de reactiva,iar factorul de calitate se determina f.usor.
toata viata inveti si cand mori tot prost esti
mister_rf

Post by mister_rf »

lazarus wrote:Corect!Eu am sursa Allied cu TRANSFORMATOR inauntru.De putin timp se folosesc surse de comutatie si in special la sursele mai ieftine.Tii o sursa in mana si iti dai seama dupa greutate daca-i in comutatie sau clasica...
Se pare ca este o lipsa totala de experienta in ceea ce priveste sursele pentru calculatoare... De cand au fost facute primele PC-uri sursele de alimentare folosite sunt si au fost numai in comutatie...
PS: si la televizoare este la fel... Nu se mai fac televizoare RUBIN... :laughing6:
Iti las tie placerea de a cauta pe net cum arata o sursa de computer in interior...

Confuzia apare de la circuitul folosit pentru PFC, care contine in anumite cazuri o bobina realizata pe miez magnetic si care creste greutatea sursei... :wink:

...Am idee cum functioneaza o sursa,chiar daca pe tine te mira...
Da, dar este doar o idee si este momentul sa descoperi adevarul... :)
"Geniu = 1% inspiraţie si 99% transpiraţie" / Thomas Edison
mister_rf

Post by mister_rf »

cheetah wrote:...Va stau la dispozitie pt orice intrebare cu privire la electricitate.
Esti tare generos... daca tot am invatat sa folosim calculatorul, ne putem ajuta si cu Google...
Aaa... electricitate... parca am invatat si despre asta ceva in cei xx ani de scoala... :-~
RIP-Toranagah
RIP

Post by RIP-Toranagah »

Oameni buni, va rog mult, [smilie=Off-Topic2.gif]

Dupa cum s-a mai spus, la consumatori casnici se inregistreaza exclusiv consumul de energie activa (masurat in kWh). Cine este interesat de energia reactiva, poate consulta oricand un manual de fizica pentru clasa al XI-a. Si oricum, corectarea factorului de putere la un amarat de sursa al unui PC, este un bullshit made in EU.

Intrebarea era, de ce factura de energie electrica al lui rhoria este asa de mare ?
AsAsIn8eR

Post by AsAsIn8eR »

Daca imi pun sursa cu PFC sa zicem un enermax de 350W de la pc-coolers imi scade factura macar un 5%Acum am un no-name.
mister_rf

Post by mister_rf »

Muad'Dib wrote:...un consum crescut mai poate fi explicat şi prin prezenţa.. .... precum şi prin puneri la pământ la PC. adică există un potenţial electric între carcasă şi împământarea sistemului. aşa apare un curent electric, înregistrat de contor, în mod inutil. verifică acest lucru, dacă ai împământare la priza sistemului.
Fals... total fals... :wink:
Potentialul electric care apare intre masa computerului si pamant este datorat filtrului simetric de pe intrare, care are datorita simetriei un punct de mijloc situat la 1/2 din potentialul retelei, adica pentru alimentarea de la 220V obtinem 110V...
Din considerente de electrosecuritate se limiteaza valoarea curentului maxim disponibil in acest punct, deci de la carcasa computerului catre impamantare prin alegerea unor capacitati mai mici in filtrul respectiv. Uzual 3.3-4.7 nF si de aici rezulta curentul de pierderi catre impamantare mai mic decat 5mA... :wink:
Detalii suplimentare gasim de exemplu aici:
http://www.ce-mag.com/archive/2001/janf ... ian36.html
Image
mister_rf

Post by mister_rf »

AsAsIn8eR wrote:Daca imi pun sursa cu PFC sa zicem un enermax de 350W de la pc-coolers imi scade factura macar un 5%Acum am un no-name.
Poate ca da poate ca nu...
Variatii de 5% sunt la limita de eroare a contorului... :laughing6: iar intre rularea unor aplicatii si modul idle sunt variatii mai mari de 20-30% de consum, deci tu nu o sa poti sa compari consumul fara a rula identic aplicatii in care sa folosesti identic procesorul, HDD-urile sau alte componente...
Scaderea tensiunilor de alimentare la procesor, micsorarea frecventei la placa video sau procesor, micsorarea luminozitatii la monitor, etc. pot sa contribuie la scaderea consumului pe ansamblu, dar se pare ca tendinta este de a forta sistemul si nu de a face economie...
mister_rf

Post by mister_rf »

Muad'Dib wrote:... dacă vreţi să măsuraţi cât vă consumă unitatea, puneţi în serie pe un fir din cablul de alimentare, un multimetru care ştie măsura peste 10A în alternativ, înmulţiţi cu tensiunea citită de un alt multimetru şi apoi traduceţi în lei după ce staţi cu ochii pe standul experimetal câteva ore bune...
Cam falsa masuratoarea asta... Nu asa se pot masura Watt-ii... Si cu defazajul dintre tensiune si curent cum ramane?!...
On topic:
Pentru a fi siguri ca indicatiile contorului sunt reale, trebuie sa se faca ''testul ultra-stiintific'' cu becul de 100W lasat ca unic consumator pentru o perioada de 1h sau masurarea numarului de rotatii facute de discul contorului pe unitatea de timp si abia dupa corelarea acestor teste cu indicatiile -rotatii/KWh- (dependente de tipul de contor folosit, uzual este notat pe acesta si este de 480 rot/1KWh) sa discutam daca consumul este real... :wink:
Post Reply