Sa facem o analiza:
1. Intel.
Design nou, cu 14 stagii pipeline. Ramane de vazut daca vor obtine atat de usor frecvente de 3.33Ghz sau mai mult
De asemenea, ramane de vazut cat de mult au lucrat la FPU.
In ciuda unui FSB marit, Intel ramane in handicap fata de ODMC-ul celor de la AMD. Acest handicap este compensat doar intr-o anumita masura de cache-urile mai mari. Un FSB de 1333Mhz ar fi mai mult decat suficient pentru un Single Core, aproximativ suficient pentru Dual-Core, dar ce ne facem cu Quad-Core? Ridicam FSB-ul? Bun, dar pana unde? Creste si frecventa. Sa nu mai vorbim de temperaturi in cazul Quad-Core. Lucrurile nu sunt atat de simple.
Totusi, este clar ca nu vor fi procesoare slabe datorita numarului mai scazut de stagii pipeline, a cache-ului L2 shared si a FSB-ului mai mare. Asteptam si pretul pentru variantele EE.
2. AMD
Prima mutare: trecerea la DDR2. Asa cum am mai afirmat, eu unul pronostichez o crestere a performantei cu 5-10% poate chiar mai mult(sigur, folosind memorii DDR2 cu latente bune). Vor urma noi versiuni ale HT-ului, AMD fiind in avantaj atat in cazul Dual-Core cat si in cazul Quad-Core. Probabil ca vor mai face mici tweak-uri la nivel arhitectural. Desi nu au stat grozav comparativ cu Intel in ceea ce priveste cache-urile, cred ca situatia se va schimba. Pe viitor vom vedea si la AMD shared L2 cache sau chiar L3 cache. Trecerea la 65nm va aduce dupa sine frecvente sporite(3.2-3.4Ghz pentru Single-Core) si cel putin 3-3.2Ghz pentru Dual-Core.
Alte aspecte:
Daca e sa analizam, Intel era oarecum "dator" cu o arhitectura noua. K7 a facut fata atat generatiei P3 cat si generatiei P4 intr-o buna parte(nu vorbim aici de PR-urile exagerate de la finalul "carierei" lui K7 gen Barton 3200+ vs P4 3200Mhz). Apoi AMD a venit cu o noua arhitectura, K8, iar Intel a ramas la Net-Burst, incercand sa scoata tot ce se poate din aceasta. Au reusit intr-o anumita masura. Acum Intel vine cu o arhitectura noua pentru desktop(nu vorbim de Pentium M aici), arhitectura care trebuia sa isi faca aparitia de mult timp. AMD va replica, insa nu se stie cand. Strict ideologic, AMD se afla in fata celor de la Intel. Insa practic, cei de la AMD par descoperiti in ceea ce priveste urmatoarea arhitectura, cel putin pentru moment. Treaba va merge pana in 2007, insa K8 nu mai poate duce greul dincolo de acest an. Sunt sigur ca inginerii AMD nu stau degeaba ci lucreaza la noi proiecte.
De altfel, se pare ca AMD se orienteaza spre o politica "segment-oriented", adica vor lansa procesoare separate ca si arhitectura pentru segmentul mobile, desktop si server. Ramane de vazut cand si la ce nivele de performanta in comparatie cu concurenta.
Totusi, cred ca te avanti prea tare cand vorbesti de diferente ca si in vremea Cyrix. Nici cu noua arhitectura Intel nu va domina autoritar din punct de vedere al performantei la aceeasi frecventa de tact. Ramane de vazut. Oricum, pariul nostru ramane valabil.
P.S.: Au pozitionat-o foarte bine pe Mariah pentru gama Dual-Core. Dotarile sunt excelente. Dar ce ne facem cu Quad-Core?

Only the mediocre work at their best...