Există şi setări de fineţe pentru matricile RAID, indiferent de tip: 0, 1, 0+1, 5 etc. Cea mai importantă este dimensiunea stripe-ului care, teoretic, ar trebui să fie egală cu cea a cluster-ului stabilit în sistemul de fişiere (pe NTFS dimensiunea cluster-ului este default de 4k). De exemplu, dacă dimensiunea cluster-ului este stabilită la 4k, atunci şi dimensiunea stripe-ului trebuie să fie tot 4k. Dimensiunea cluster-ului se poate modifica de la 4k până la 64k, de obicei. Un cluster mic este ideal în cazul în care se lucrează cu multe fişiere mici. Un cluster mare se foloseşte atunci când se lucrează cu fişiere de dimensiuni mari. De exemplu, pentru partiţia sistem se recomandă un cluster mic, deoarece fişierele sistemului de operare sunt, de cele mai multe ori, de dimensiuni mici. Pentru o partiţie pe care se stochează filme sau se face captură video un cluster mare este un avantaj.
În cazul unei matrici RAID, dimensiunea cluster-ului trebuie să fie aceeaşi pe toate partiţiile, în cazul în care există mai multe partiţii, această dimensiune fiind egală cu cea a stripe-ului, stabilită anterior. Dimensiunea stripe-ului se stabileşte din meniul RAID din BIOS-ul plăcii de bază (sau al controller-ului dedicat, acolo unde există). Dimensiunea cluster-ului se stabileşte de la partiţionare şi formatarea partiţiilor, asta dacă operaţiunea se execută cu un program dedicat, din setup-ul de Windows nefiind posibilă stabilirea acestei dimensiuni care va fi setată by default la 4k. În schimb, se poate modifica ulterior din Disk Manager.
Mă rog, problema e mult mai complexă, am încercat să-ţi explic pe înţelesul tău. S-ar putea să nu-mi fi ieşit ...
PS: sper să nu fi greşit detaliile, am scris cam din amintiri ...